Izložba slika Miodraga - Dada Đurića
JU Muzeji i Galerije Podgorice obavještavaju sve ljubitelje i poštovaoce  likovne umjetnosti da će 14.maja u 20h biti otvorena izložba jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika, Miodraga - Dada Đurića.

Likovnoj publici biće predstavljene slike i crteži iz različitih perioda umjetnikovog stvaralaštva. Ovo nije prva izložba Miodraga - Dada Đurića, koja je organizovana u JU Muzeji i galerije Podgorice, ali je svakako najsveobuhvatnija i najznačajnija. 

Slika Miodraga - Dada Đurića
 
Kroz izložbenu postavku predstavićemo publici stvaralački opus jednog od najpoznatijih i najznačajnijih crnogorskih umjetnika, koji je reprezent kako na domaćem, tako i na svjetskom nivou. Njegova specifičnost u izrazu, sadržajnost motiva i odabir tema, čine ga izuzetnim umjetnikom. Cilj izložbe je da izrazimo zahvalnost umjetniku i uputimo na važnost njegove pojave u savremenoj umjetnosti. Dado kao umjetnik i vizionar, pedstavlja fenomen, jer je svojim radom i djelom odgovorio duhu vremena i zauzeo posebno mjesto u savremenoj umjetnosti. O Dadu su pisali mnogi ugledni teoretičari, istoričari umjetnosti, filozofi, pjesnici, galeristi, umjetnici savremenici.
U katalogu koji će pratiti ovu izložbu,  izabrani su određeni tekstovi značajnih ličnosti koji su dali osvrt na Dadovo stvaralaštvo, među kojima su Danijel Kordije, Anri Mišo, Zerment Vait, Žil Delez, Gaetan Pikon, Alen Boske, Andre Descampas, a od domaćih autora uvrstili smo osvrte Mladena Lompara, Olgu Perović i Slobodana Pura Đurića, jer se na poseban način bave suštinom stvaralačkog opusa Dada Đurića. ,,Sa Dadom smo daleko od estetike, u središtu smo čovječanstva koje krvari (…) Njegove slike su toliko uznemirijuće, da ih poslije dužeg vremena u srcu doživljavamo kao grižu savjest” , zapazio je, među prvima, Danijel Kordije. 
Ovako značajne izložbe umjetnika kao što je Dado, su jedinstvena prilika da se vide, odnosno ugledaju svjetlost dana radovi koji se nalaze u depoima muzeja i drugih institucija a posebno u privatnim kolekcijama nedostupnim široj javnosti. Ono što čini ovu izložbu posebnom, jeste činjenica da se mogu vidjeti Dadovi najraniji radovi, od 1949. do 2008. godine i da se po prvi put podgoričkoj i crnogorskoj javnosti stavljaju na uvid radovi iz privatnih kolekcija kolekcionara iz Crne Gore. Oni čine i većinu radova u samoj postavci, uključujući tri kapitalna rada na ovoj izložbi iz kolekcija galerista i kolekcionara DanijelaKordijeaiPjeraNahona.
Ova izložba pokazuje da kolekcionari nijesu ništa manje značajni čuvari od zaborava lika i djela umjetnika, tim prije što institucionalna zaštita počiva i na obavezi, za razliku od privatne kolekcije, koja je isključivo materijalizacija umjetničkog  senzibiliteta i poštovanja.
Odabir prezentovanih radova je samo dio onoga do čega se u ovom trenutku moglo doći, i bez sumnje, mnogi kolekcionari nijesu obuhvaćeni. Ovo je podsticaj i poziv svim kolekcionarima i ljubiteljima umjetničkih djela, da sarađujući sa ovom institucijom, prikažemo umjetničko blago Crne Gore.
"Istopljena pregrada, iznutrice hibridnih bića, od bezvrijednih organa i stvari.
Sperme i crne krvi koje šikljaju prenoseći se na staklo.
Slijepa isparenja za pljuskove živih leševa.
Svaki okvir je ovdje kućica i prozor i otvara se na bliske provalije.
Kao obično, od svojih prvih slika, Dado, kao na krst, raspinje sjećanje na vertikalnim zemljama potisnutih užasa, tamo gdje nasilje obične svakodnevice odbija svaku neutralnost i prodaje se sladunjavim zanosima.
Nemoguće i halucinantne vizije, grozne i nježne ljudskosti ovog francuskog Crnogorca, danas opsjedaju štampu na cijeloj planeti: one zapitkuju ogledala naših prebivališta sve do zenita našeg oka".
ZermentViat
DirektorNacionalnogMuzejaModerneumjetnosti - CentarGeorgesPompidouParis
 
Pozivamo vas na svečano otvaranje Dadove izložbe u utorak 14. maja 2019. godine sa početkom u 20h.
Dobro došli!
 
 
 
Sead Đokaj
Direktor: JU Muzeji i Galerije Podgorice
 
 

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit