Dame u akciji

Žensko preduzetništvo

Brojna su istraživanja koja pokazuju da žene čine skoro polovinu radne snage u mnogim zemljama svijeta, ali ih nema mnogo među preduzetnicama i među top menadžerima.

 

U Crnoj Gori žene su vlasnice jedva petine od ukupnog broja registrovanih firmi.Ovaj rezultat je poražavajuće nizak. Zbog čega je situacija takva nije lako odgovoriti, ali iskustvo jedne daleko sređenije zemlje od naše, Njemačke, možda krije odgovor.


Prema zvaničnim statističkim podacima, žene čine 45 odsto radne snage u Njemačkoj i 24 odsto rukovodećih pozicija. VDU, Asociju žena preduzetnica Njemačke osnovala je 1946. godine 31 žena preduzetnica. 2006. godine Asocijacija je imala 1.500 članica. Žene preduzetnice – članice VDU imaju godišnji obrt od 30 biliona evra i zapošljavaju oko 300.000 ljudi. Najveći dio žena preduzetnica je upravo u oblasti usluga. Da nije sve bilo lako, članice Asocijacije poslovnih žena Crne Gore su imale priliku da vide na studijskom putovanju u rursku oblast u okviru GIZ projekta „Podrška ekonomskom razvoju i zapošljavanju“ na konkretnim primjerima Njemica koje su se otisnule u privatni biznis. Razlika koja se mogla uočiti kroz konkretne primjere ogleda se u sistemskom pristupu koji ova država ima prema pitanju ženskog preduzetništva, programima koje nudi za podršku istog i sigurnosti koju time potencijalne i buduće preduzetnice imaju.


Ukoliko vas put nanese u njemačku pokrajinu NorthRhein Westfallen, obavezno hostel simpatičnog naziva „In hostel veritas“, u vlasništvu mlade preduzetnice Christine Antwerpen. Pored uživanja u ovom neobičnom hotelu, mlada Christina je odvojila malo vremena za ekipu iz Crne Gore i otkrila nam da je hotel otvorila prije tačno sedam godina sa prijateljicom. Naime, ona je sa samo 23 godine uspjela da dobije kredit od banke na 230.000,00 evra kako bi zgradu, koja je tada služila kao skladište, pretvorila u hostel za mlade simpatičnog naziva – In hostel veritas. Christine kaže da joj nije bilo lako da donese odluku iako su joj finansijska sredstva u obliku kredita i drugih finansijskih pozajmica bila dostupna. Njeni roditelji je nisu podržavali i odbili su da joj pomognu. Danas mogu biti samo ponosni jer taj hostel i dalje uspješno radi. Bankari su imali dobar osjećaj kada su tako mladoj preduzetnici odobrili kredit bez hipoteke. Christine nam je u razgovoru rekla da joj je bilo potrebno četiri godine da njen hostel počne da ostvaruje pozitivan rezultat. Bile su to teške godine za nju, ali danas ima čime da se pohvali.

Hostel Christine Antwerpen je samo primjer koji ukazuje da je Njemačka prepoznala žensko preduzetništvo kao potencijal koji treba iskoristiti. Analize su im pokazale, a iskustvo potvrdilo da žene nemaju lošije ideje od muškaraca, nisu gore u realizaciji i procjeni rizika. „Krivac“ za slabiji udio žena ogleda se u nedostatku finansijskih sredstava i nedostatku podrške u kućnim obavezama. Projekti koje je sprovodila njemačka vlada, kao i njemačko udruženje žena preduzetnica, kretali su se u pravcu uklanjanja tih barijera. Iako je praksa i u ostalim zemljama Evropske unije pokazala da u tom procesu bitnu ulogu ima država, veoma je značajno da se i same žene više angažuju kroz razna udruženja, čiji značaj mi, za razliku od naših koleginica Njemica, još uvijek nismo u dovoljnoj mjeri prepoznale. Ako se ugledamo na njih, žene preduzetnice u Crnoj Gori snagu će crpiti iz međusobnog udruživanja i zajedničkog lobiranja prema državnim institucijama i Vladi, kako bi ovom pitanju dali značaj. Nešto je već urađeno po ovom pitanju. U Crnoj Gori je decembra 2009. godine osnovana Asocijacija poslovnih žena, dobrovoljno, nevladino, nepolitičko i neprofitno udruženje.

Cilj "Poslovne žene" je da udruženim snagama i prezentovanjem potreba i razvojnih mogućnosti članica, pomogne unapređenju poslovanja, jačanju ženskog biznisa, povezivanju poslovnih žena na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom planu, razmjeni ideja, znanja i iskustva, kao i realizaciji zajedničkih projekata. Iako se uspjeh ni na jednom polju, a pogotovo ne na ovom, ne može postići preko noći, možemo reći da Crnu Goru tek čeka posao kako bi se žene ohrabrile da se lakše odlučuju za preduzetništvo.

Piše: Sanja Mugoša

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit